De fotos van dag tot dag 
Dag 1  directe vlucht Amsterdam - Amman

Vanaf Schiphol vertrekken ik voor mijn vlucht naar Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Na een kleine vijf uur vliegen word ik op de luchthaven opgewacht door de Nederlandssprekende reisleider. Ik bevind mij dan meteen in een totaal andere wereld en word in een comfortabele bus naar mijn hotel gebracht. Tijdens de rit is er een introductie, word er praktische informatie gegeven. Het avontuur is begonnen.

Je zult zien, de Jordaanse bevolking is bijzonder gastvrij en je voelt je direct welkom in dit bijzondere land. 


Larsa Hotel, Amman.

2 overnachtingen

Larsa Hotel is gelegen in het centrum van Amman. Het is een kleinschalig, comfortabel en onlangs gerenoveerd hotel. Op vijf minuten rijden ligt het moderne winkelcentrum City Mall. 


 
Dag 2

bezoek opgravingen Jerash

De route voert via het kasteel van Ajloun naar de opgravingen van de Grieks-Romeinse stad Jerash. ‘s Avonds genieten we van een welkomstdiner.

Kasteel Ajloun
We rijden naar Ajloun, ongeveer 45 minuten ten noorden van Amman en vooral bekend vanwege het islamitische kasteel. Het ligt bovenop een berg en biedt een fantastisch uitzicht op de groene Jordaanvallei.

Griek-Romeinse stad Jerash
Eeuwenlang lag Jerash onder een dikke laag zand en deze handelsplaats uit de Griekse en Romeinse oudheid wordt daarom ook wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd.

Binnen de stadsmuren vind je een prachtig theater, geplaveide straten en de resten van kerken en tempels. Het meest indrukwekkende gebouw is de reusachtige Tempel van Artemis. Langs vruchtbare heuvels met pijnbomen en olijfboomgaarden keren we terug naar Amman.

Welkomstdiner
's Avonds genieten we van een heerlijk welkomstdiner in het hotel. 


Het kasteel van Ajoun is in tegenstelling geen kasteel van de kruisvaarders mar juist van hun tegenstander de Syrisch Islamitische  Generaal Saladin. Dit kasteel is gebouwd op de resten van een Byzantijns klooster en heeft een prachtig uitzicht over de mooie groene heuvelachtige ogeving.

Kasteel van Anjou

 Jerash is een stad in het noorden van Jordanië gelegen 45 km ten noorden van de hoofdstad Amman, aan de rivier de Jabbok. Gerasa wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was een van de Dekapolissteden 

Dag 3 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 50 km

Amman – Mount Nebo – Madaba

Na een stadstour door Amman rijden we naar Mount Nebo en in Madaba bewonderen we de landkaart van het Midden-Oosten in mozaïek.

Stadstour Amman
Na het ontbijt bezichtigen we Amman, smeltkroes van culturen en volkeren. We kijken vanaf de hoger gelegen citadel uit over de stad en bezoeken het Romeinse amfitheater. Hierna proeven we de sfeer in de kleurrijke bazaar.

Mount Nebo
Mount Nebo is de plek waar Mozes over het beloofde land uitkeek. Op de berg genieten van het uitzicht: bij helder weer kan je zelfs Jeruzalem zien liggen. In de Herdenkingskerk van Mozes zien we de mozaïeken.

De mozaïeken van Madaba
Madaba is één van de oude bijbelse steden en bekend door de antieke zijderoute en de Byzantijnse mozaïeken, waaronder de landkaart van het Midden-Oosten. Het is een leuke stad, met diverse restaurants, bars en winkels. We overnachten hier in een gezellig hotel. 

- Amman
- Mozaïeken Madaba
- Mount Nebo

oude citadel,  gelegen op de hoogste berg van Amman, de Jebel al-Qala’a 

Tempel van Hercules

werkpaleis Koning

Hand van Hercules

Ummayad-paleis

 The Grand Husseini Mosque 

Skyline Amman

 archeologisch museum van Amman 

Ummayad-paleis

 Romeins Theater 

Odeum van Amman

Romeins Theater

Al Hashemi, Amman

Al Hashemi, Amman

Al Hashemi, Amman

Madaba

 De Sint-Joriskerk in Madaba.  Met het mozaïek gelegen binnen in de kerk. Het mozaïek behoorde toe aan een oude Byzantijnse kerk waar de vrij bescheiden 19-eeuwse Grieks-orthodoxe kerk op is gebouwd.De oudste landkaart van het Heilige Land, een 15 meter lang en 5 meter breed mozaïek dat uit meer dan twee miljoen vierkante steentjes bestaat.

Detail van het mozaïek: in het midden van de foto ligt de stad Jericho omringd door palmen: links daarboven het monument van de twaalf stenen bij Gilgal opgericht na de doortocht door de Jordaan; daarboven de Jordaan met vissen, die aangekomen bij de Dode Zee terug zwemmen vanwege het zoute water in die zee; daar weer boven in het Overjordaanse een hert achtervolgd door een leeuw; in de uiterste rechterbovenhoek boven de Dode Zee de warmwaterbronnen van Kallirhoe. 

De oudste landkaart van het Heilige Land. 


Maqluba

Iedere dag wordt er tijdens de rondreis uitgebreid geluncht in Madaba werd het typische gerecht Maqluba geserveerd.

 

De maqluba, makloubeh of makloubi komt er in vele namen er vormen. Het gerecht is al 8 eeuwen oud en komt oorspronkelijk uit de Levant. Een regio in het Midden-Oosten dat tegenwoordig grofweg Israël, Jordanië, Libanon, Syrië, Palestina en een deel van Irak omvat.
 Het gerecht bestaat uit gebakken rijst,  kip of lam. Aangevuld met aardappel, tomaat, bloemkool en aubergine die in een diepe pot of pan worden gelegd. Het gerecht wordt voor het opdienen omgedraaid. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. Maqluba betekent vrij vertaald 'op z'n kop' of 'omgekeerd'. Het resultaat is een hartige, gelaagde rijsttaart. Eigenlijk net als een tarte tatin maar dan met rijst. De taart wordt soms afgemaakt met yoghurt, peterselie en pijnboompitten. 

Mount Nebo 

 Niet zo ver  ten oosten van  de Dode Zee tegenover Jericho bevindt zich in Jordanië de berg Nebo. Dat is zeker een Bijbelse plaats, omdat daar Mozes is gestorven. Vanaf de berg Nebo kon hij het beloofde land in de verte zien, 

 De staf van Aaron 

het  beloofde land

mozaïekvloeren

Olijfboom geplant door Paus Johannes Paulus II

Salome Hotel

1 overnachting

Hotel Salome is een 2-sterren hotel in de historische stad Madaba. Dit hotel biedt ruime kamers, vriendelijke service en gratis Wi-Fi, in de nabijheid van het centrum en de beroemde mozaïek van het Heilige Land.
Het hotel  ligt op 10 minuten loopafstand van het centrum en de St. Joriskerk, waar veel van de beroemde mozaïeken zijn gevonden. De berg Nebo is gemakkelijk te bereiken en de historische stad van Amman ligt op een 30 minuten rijden. 

Dag 4 - Reisduur 5 uur

Madaba - Dana Natuurreservaat – Wadi Rum
 
wandeling door Dana natuurreservaat
Jeepsafari door Wadi Rum en overnachten in de woestijn inclusief bedoeïenenmaaltijd

Op weg naar Wadi Rum maken we een wandeling in Dana natuurreservaat.

Wandeling door Dana natuurreservaat
Het natuurgebied bestaat uit grillige rotsformaties en zandduinen, afgewisseld door groene valleien. We maken een wandeling onder leiding van een lokale bedoeïenengids.

Jeeptour
Vervolgens zoeken we de stilte op van de woestijn op in Wadi Rum, ook wel de Vallei van de Maan genoemd. In een buitenaards filmdecor vol zandduinen, steeds van kleur wisselende rotsformaties en een imposante rotsboog maken we een geweldige twee uur durende jeeptour * door de woestijn. We drinken een kopje thee bij de bedoeïenen. Optioneel kan je deze tour met twee uur verlengen om nog dieper de woestijn in te gaan **. Vervolgens rijden we naar een bedoeïenenkamp waar we overnachten.

Wadi Rum: overnachten onder de sterrenhemel

’s Avonds zie je de flonkerende sterrenhemel, goed zichtbaar in de donkere woestijn, terwijl we rond een kampvuur genieten van een typische bedoeïenenmaaltijd. Onder begeleiding van een bedoeïen lopen we een stukje de woestijn in en onder een prachtige sterrenhemel krijgen we uitleg hoe de sterren in vroegere tijden werden gebruikten om te navigeren***. 

 

Dana Biosphere Reserve (BR) werd opgericht in 1993 met een relatief groot gebied van 300 vierkante km. Het beslaat een ruig landschap langs de Great Rift Valley en omvat een reeks bergruggen, plateaus en woestijnvlaktes. 

 

Lawrence of Arabia 

Heb je Lawrence of Arabia gezien? Dit is de trein die voor de film gebruikt is. 

 
Lawrence Of Arabia is een van de grootste avonturenfilms ooit gemaakt. Een buitengewoon kleurrijke productie van regisseur David Lean, bekend van o.a. het meesterwerk 'Bridge On The River Kwai'. Het verhaal gaat over de carriere van de Britse officier T.E. Lawrence die het in slechts twee jaar, klaarspeelde om tijdens de Eerste Wereldoorlog een monsterverbond tussen de diverse Arabische mogendheden te sluiten. Met deze actie werd het mogelijk de oprukken de Turken een definitief halt toe te roepen. Officier T.E. Lawrence kreeg de titel 'Legende van zijn eigen tijd' opgespeld.


 

 
                                                           Wadi Rum woestijn
Rum woestijn In het zuiden van Jordanië vind je de 280 vierkante mijl (720 km2) Wadi Rum-woestijn. 


Jeepsafari in de Wadi Rum met zonsondergang


 

Deze jeeptour is perfect voor diegenen die beperkte tijd hebben, maar toch de belangrijkste attracties van Wadi Rum willen zien. In deze jeeptour proef je de bedoeïenenthee midden in de woestijn en leer je over de geschiedenis van het gebied en de lokale bedoeïenencultuur. 

De Maan en Venus

  

Desert Sand Camp 


1 overnachting

 Dit bedoeïenenkamp ligt middenin de woestijn Wadi Rum. Er bevinden zich in dit kamp meerdere langwerpige stoffen tenten die door doeken worden gescheiden in slaapcompartimenten met ieder twee slaapplaatsen. In elke tent slapen vier mensen. De tent beschikt over bedden met matrassen, kussens en dekens. Toiletten en douches zijn tevens aanwezig achterin het kamp. Rond het kampvuur kunt u genieten van een op traditionele wijze bereide maaltijd en in de gemeenschappelijk ronde ruimte kan er gedanst worden. Er is tevens een gezellige binnenruimte aanwezig waar de maaltijden genuttigd kunnen worden. De sterrenhemel in de woestijn is overweldigend. Het is zeker aan te raden om 's nachts een stukje het kamp uit te lopen en op een matje te gaan liggen om te genieten van de prachtige sterrenhemel. 

Dag 5 - Reisduur 4 uur

Wadi Rum - Aqaba - Little Petra – Petra

Little Petra en Aqaba

Litte Petra is een mooie opwarmer voor het grote werk morgen. Ook maken we een stop in de badplaats Aqaba, gelegen aan de Rode Zee.

Aqaba aan de Rode Zee
De koraalrijke Rode Zee lonkt en je hebt de mogelijkheid om tijdens een optionele boottocht een plons te nemen en te snorkelen tussen de kleurrijke vissen. Tot na de lunch heb je heerlijk vrije tijd aan de Rode Zee, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende landen, zoals Israël, Saoedi-Arabië en Egypte.

Little Petra
Little Petra was vroeger de rustplaats voor de reizende kamelenkaravanen, want niet iedereen mocht zomaar de geheime stad Petra in. Bij de ingang zien we de in de rotsen uitgehouwen tolkamer en via een smalle kloof zien we de eveneens in de rotsen uitgehouwen rustplekken voor de kamelen en hun berijders. 
We overnachten in Petra.

Aqaba

De Rode Zee is een paradijs om te snorkelen met zijn heldere water. De temperatuur van het water, de milde stroming en het ontbreken van stormachtig weer vormen de ideale omstandigheden voor het koraal om te groeien. Er zijn in de Rode Zee meer dan 230 soorten koraal te vinden.

Youtube inhoud kan niet getoond worden met je huidige cookie-instellingen. Selecteer "Toestemmen & tonen" om de inhoud te zien en de Youtube cookie-instellingen te accepteren. Meer info kun je lezen in onze [Privacyverklaring](/privacyverklaring/. Je kunt je altijd weer afmelden via je [cookie-instellingen] /cookie-instellingen/.

Toestemmen & tonen

Little Petra

Voorproefje voor morgen

Edom Hotel, Petra

2 overnachtingen
Edom Hotel is ideaal gelegen in het centrum van Petra en op loopafstand van de hoofdingang van de historische stad Petra. Het hotel beschikt over een buffetrestaurant, in de sfeer van het oude Petra, waar diverse Arabische en internationale gerechten geserveerd.

Petra

 
Dag 6

 wereldwonder Petra

Vandaag bezoeken we de roze stad Petra, ongetwijfeld het hoogtepunt van Jordanië.  

 

Petra, is een historische en archeologische stad in het zuiden van Jordanië. Petra ligt rond Jabal Al-Madbah in een bekken omringd door bergen die de oostelijke flank vormen van de Arabah-vallei die loopt van de Dode Zee naar de Golf van Aqaba. Het gebied rond Petra is al in 7000 voor Christus bewoond en de Nabateeërs hebben zich misschien al in de 4e eeuw voor Christus gevestigd in wat de hoofdstad van hun koninkrijk zou worden 


Wereldwonder Petra
De duizenden jaren oude stad ligt verborgen in een diep dal achter een rotsgebergte en is alleen bereikbaar via de ‘Siq’, een 1300 meter lange, afwisselend rood en oranje gekleurde steile bergkloof. 

Zodra je het einde van de doorgang nadert, ontvouwt zich een betoverend aanzicht. Je staat recht tegenover de rotsfaçade van de oude schatkamer van een koning. De uitgehakte rotsgraven, tempels, theaters en steeds wisselende lichtinvallen die de rotsen zalmroze kleuren, vormen een uniek schouwspel dat zijn weerga niet kent. Ook het klooster, het grootste gebouw van Petra, is zeer indrukwekkend. Bereid je wel voor op een stevige klim. 


Bab Al Siq

Hier zie je drie massieve Djinn-blokken, vierkante monumenten die uit de rots zijn gehouwen. Je komt dan de Obelisk-tombe tegen, die in de 1e eeuw na Christus door de Nabateeërs werd uitgehouwen. Boven het graf bevinden zich vier piramides ('nafesh') en een nis met een standbeeld in bas-reliëf dat een symbolische weergave is van de vijf mensen die daar begraven zijn.

Siq

de Siq, een 1,2 kilometer lange kloof die eindigt bij de beroemde Schatkamer van Petra. Het is de toegangsweg naar de eeuwenoude stad, en al wandelend door de smalle, roze kloof voelt het even alsof je terug in de tijd reist. 

Al Khazneh (De Schatkamer) 

 Al Khazneh, ofwel De Schatkamer, is het bekendste bouwwerk van Petra. Dit wereldberoemde grafmonument werd al voor het begin van de jaartelling uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Over de geschiedenis van deze plek gaan de wildste verhalen rond, want er werd lange tijd aangenomen dat Al Khazneh vroeger de schatkamer van de Egyptische farao’s was. 

The street of Facades

Het is een naam die is gegeven aan de rij monumentale Nabateese graven uitgehouwen in de zuidelijke rotswand die voorbij de Schatkamer en grenzend aan de buitenste Siq ligt. Oppervlakte. Aan beide kanten zijn er een aantal Nabatese begrafenisinterfaces versierd met slijpstenen samen met andere decoraties; en sommige van deze interfaces werden vernietigd door natuurlijke factoren, men gelooft dat deze interfaces enkele van de hoge ambtenaren in de stad of prinsen vertegenwoordigen.

Het Amfitheater

 Het theater, uitgehouwen in de zijkant van de berg aan de voet van de Hoge Offerplaats, bestaat uit drie rijen stoelen, gescheiden door gangen. Zeven trappen beklimmen het auditorium en het biedt plaats aan 4000 toeschouwers. het monument werd uitgehouwen in de berghelling tijdens het bewind van koning Aretas IV 

Koningsgraven

 Tegenover het Amfitheater liggen de koninklijke tombes van Petra. Hier werden de koningen van de Nabateeërs begraven. De graven zijn uit de rotswanden gehakt en hebben elk een eigen voorkomen. 

De Zuilenweg

 Dit was de hoofdweg van Petra en hieraan stonden waarschijnlijk belangrijke gebouwen als paleizen, badhuizen en tempels. Wat er precies heeft gestaan is onduidelijk, aangezien het meeste verwoest is. In dit deel van Petra wordt nog steeds veel onderzoek gedaan. 

 Al Dayr (Het Klooster) 

 Een klim van ongeveer een uur brengt je uiteindelijk bij het klooster van Petra. Dit is overigens een zware klim. Het wandelpad met veelal trappen is prima te bewandelen, maar de klim omhoog gaat je uiteindelijk vermoeien. 

Bab Al Siq

  de Siq 

Al Khazneh (De Schatkamer)